60-tals mode som ägdes av ungdomar och Rock & Roll
60-tals mode handlade mycket om ytterligare frigörelse, liknande 20-talet, där det främst var ungdomarna som började att ta allt mera plats som en helt ny målgrupp. 60-talets ungdomar ville inte följa klassiska stilregler eller traditioner. Trenden bland ungdomarna var att man ville se ut som sina idoler från musikens och filmens värld. Beatles, Rolling Stones, Twiggy, Elizabeth Taylor och Richard Burton var alla idoler och stilförebilder som det gällde att efterlikna.
Ungdomsrörelser som mods och beatniks växte sig populära och stilen blev även ett starkt 60-tals mode bland den yngre generationen. Kvinnorna som alla tidigare, bl.a. under 50-talet, mest skulle se ut som pryda och söta små damer började här att klä sig i vad som inte bara skulle komma att bli årtiondets plagg utan det som alltid visat sig att vara lika aktuell, minikjolen.
Mer färg till folket!
Flera andra plagg för kvinnor tog efter och började också att massproduceras i miniformat. Modet för kvinnor blev allt mera vågat även om kläderna fortsatt skulle vara raka och så enkla som möjligt. Förutom minikjolar och mera vågade plagg så var det även dräkterna och mods-stilen som var högsta 60-tals mode för kvinnorna.
Accessoarerna hade ännu inte blivit särskilt populära utan skulle istället få vänta på sig till 70-talet. Det som dock var populärt bland kvinnor var hattar. Små söta hattar, sofistikerade hattar eller för dom som vågade, än tuffare och lite fräckare hattar.
Även herrmodet fick sin största förändring under 1960-talet. Kläderna gick från svart och prydligt till ungdomligt färgstarka kläder. 60-tals mode blev att mixa allt från arméjackor till kostymer, kavajer i tweed till ett rockigare mode med t-shirts med tryck. Även jeansjackor, skepparkavaj, skinnjackor och slitna LEE jeans syntes också hos många män.
Den ”blommiga” trenden
Från slutet av 60-talet och årtiondet ut så skedde ytterligare en förändring i mode och trender, nämligen början på ”flower power” rörelsen. Här blev allt tillåtet bara man trivdes i det som man hade på sig. Även om det fanns få måsten så ville de som hoppade på ”flower power” tåget självklart också se ut och klä sig på ett särskilt vis.
Även här så var det idolernas klädsel som man skulle ta efter. Jefferson Airplane, Janis Joplin, Jimi Hendrix och Grateful Dead var alla stilsättare och ikoner för det som även kom att kallas för hippiemode till en start. Utsvängda byxor för kvinnor och män var mera regel än undantag. T-shirts med slagord som ”Make love not war” och ”Peace, love and understanding” syntes överallt inom dessa kretsar.
Modet har aldrig varit så lika för både kvinnor och män som under 60-talets slut, åtminstone när det gällde hippierörelsen. Båda könen klädde sig i så färgglada kläder som det bara gick. Att tillverka sina egna kläder och gärna med batikmönster var också stekhett. Broderade blusar och blommor i håret var även det något av ett måste. Förutom detta och ihop med de vida byxorna så var även tunikor och västar med fransar högsta 60-tals mode. Något som också ofta satt som gjutet på både män och kvinnor under hippierörelsen var det fräcka pannbandet.